Osas
Wat zijn de symptomen van obstructieve slaapapneu?
- Periodes van luid snurken gevolgd door een apneu (stilte) en vervolgens luid gesnuif of snakken naar adem, voordat de ademhaling weer begint;
- buitensporige slaperigheid overdag;
- overdag, tijdens rustige momenten, in slaap vallen;
- stemmingswisselingen, kort lontje;
- ‘s ochtends hoofdpijn;
- hoge bloeddruk;
- hartkloppingen;
- concentratieproblemen, vergeetachtigheid;
- depressiviteit, angstgevoelens;
- verminderde zin in seks en/of impotentie;
- rusteloze benen;
- ontwaken met een hele droge mond;
- vaak moeten plassen gedurende de nacht;
- nachtzweten;
- spierpijn;
- angstdromen;
- andere onverklaarbare lichamelijke klachten;
Wie krijgt Obstructief Slaap Apneu?
Volgens de laatste onderzoeken heeft in Nederland 7% van de bevolking slaapapneu. Van het totaal heeft meer dan de helft overgewicht. Die cijfers schatten ook dat een op de 25 mannen van middelbare leeftijd en een op de 50 vrouwen van middelbare leeftijd slaapapneu hebben.
Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De kans op het ontwikkelen van de aandoening neemt toe gelijk de leeftijd. Voor vrouwen is de aandoening waarschijnlijk na de menopauze.
Slaapapneu komt vaker voor bij mensen met dikke of grotere nekken. De aandoening komt ook vaker voor bij mensen die een kleinere luchtweg doorgang hebben in neus, keel of mond. De kleinere luchtwegen kunnen worden gerelateerd aan de werkelijke grootte en vorm van de luchtwegen, obstructies of andere medische aandoeningen die verstoppingen veroorzaken.
Bij baby’s en kleine kinderen kan slaapapneu worden veroorzaakt door gezwollen amandelen. Volwassenen kunnen ook vergrote amandelen hebben waardoor er een obstructie ontstaat. Vaker wordt de obstructie door teveel weefsel aan de achterkant van de keel – de huig en zachte gehemelte veroorzaakt en wanneer dit dan naar beneden zakt dan blokkeert dat de luchtweg. Een groter dan gemiddelde of gespannen tong of een afwijkend septum (neusschotje) kan bij mensen ook de luchtweg blokkeren.