Cursus planning

De cursus is opgebouwd uit 5 lessen van 1 à 2 uur, verspreid over en periode van 12 weken.
De cursus zorgt voor geleidelijke vermindering van een te diepe ademhaling door ontspanning van zowel het middenrif als de spieren van de borstkas. Op die manier ontstaat slechts een licht gevoel van luchttekort. Deze luchthonger zal er voor zorgen dat het ademcentrum langzaam  een hoger Co2 toestaat.
Het is van belang dat dit proces op een geleidelijke, zorgvuldige manier verloopt. Wanneer je namelijk geforceerd je ademhaling wilt verminderen, zal deze alleen maar dieper worden. Er zijn gemiddeld 5 lessen nodig.

  • De eerste les is grotendeels bewustwording van de eigen ademhaling en het ontspannen van het middenrif. Een deel is theorie.
  • De tweede les wordt de nadruk gelegd op het ontspannen, met name het ontspannen van het middenrif. Pas dan kan voorzichtig geoefend worden het verminderen van de ademhaling. Ook leer je om d.m.v. bewustwordings- oefening dat houding en bewegen invloed heeft op u stress gevoeligheid en dus ook de ademhaling
  • De derde, vierde en vijfde les gaan we de intensiviteit van het trainen geleidelijk opvoeren door middel van de adem en kaak en tongspier oefeningen. Je kunt dan ook tijdens lichamelijke inspanning trainen. Om een goede, stabiele verminderde ademhaling te bereiken, trainen we zo’n 40 minuten per dag. Het belangrijkste oefenmoment is die voor het slapen gaan om zo met een rustige ademhaling in slaap te vallen. Wanneer we een consante CP van 25 sec hebben beginnen we met afbouwen met de cpap.