Csas

We spreken van centraal slaapapneu (Csa) wanneer je tijdens de slaap stopt met ademen maar daarbij niet snurkt.
Met andere woorden, centrale slaapapneu treedt op wanneer de luchtweg niet geblokkeerd is, de hersenen geven geen signaal aan de ademhalingsspieren. Er is geen onderliggende probleem met de zenuwen die zeggenschap hebben over de ademhaling.

Wat gebeurt er als u centrale slaapapneu heeft?
Een persoon met centrale slaapapneu heeft problemen met het ademhalingscentrum van de hersenen. Dit centrum regelt de aansturing van de borstspieren om een ademhaling bewegingen te maken.
Wanneer het ademhalingscentrum tijdens de slaap stopt met werken, dan stopt de ademhaling ook. Ook de hersenen reageren niet op veranderingen van de ademgas niveaus in het bloed ( zuurstof en kooldioxide).
Wanneer je ademhaling in de slaap stopt voor een periode van, tenminste 10 seconden, maar er is geen luchtweg afsluiting zoals bij obstructieve slaapapneu (en je snurkt dus niet) dan noemen we dit CSAS.
Meestal zal je meerdere malen wakker worden ’s nachts, vaak met het gevoel van hijgen of stikken. Als deze frequent genoeg voorkomen dan zal u slaap ernstig verstoord zijn, dan kunt u overdag het gevoel van erg moe zijn ervaren.

Oorzaken van centraal slaapapneu
De belangrijkste oorzaak van centrale slaapapneu is niet bekend, maar er zijn risicofactoren die de ontwikkeling kunnen beïnvloeden, zoals:
-Leeftijd
-Geslacht – is er een verhoogde prevalentie bij ouderen
-Ziekte van de Schildklier
-Neurologische of cardiologische afwijkingen
-Narcolepsie
-Cheyne Stokes ademhaling – happend naar lucht, soms meer dan 40 seconden, vaak gezien bij patiënten met hartfalen.

Aandoeningen die kunnen leiden tot centraal slaapapneu
Centrale slaapapneu wordt het meest gezien bij personen met neurologische aandoeningen die het controlecentrum van de ademhaling beïnvloeden, zoals:
-Laesies van de hersenstam,
-Cardiovasculaire aandoeningen,
-Cerebrovasculaire aandoeningen,
-Letsels van het ruggenmerg.
Apneuclinic denkt dat een verstoorde ademhaling (hyperventilatie) ook een oorzaak zou kunnen zijn van CSAS.
-Centrale slaapapneu kan ook optreden bij zuigelingen die te vroeg geboren zijn. Dergelijke symptomen verdwijnen meestal in de eerste zes maanden.